duminică, 26 iulie 2009

Codul bunelor maniere



                Nu multa lume stie ca exista o carte intitulata "Codul bunelor maniere". Cu atat mai mult nu multi stiu ca exista un cod al bunelor maniere. Si sa nu credeti ca este o fita sa-ti insusesti acea carte, nu este snobism.Este doar un "must have". Ca sa nu mai spunem ca exista si cursuri speciale de bune maniere pentru a ne destepta instinctele prea putin dezvoltate ori setate pe intarziere.

               Nu se pot baga la inaintare scuze precum "Cartea e de cand lumea si pamantul.Nu are sens sa o citesc pentru ca s-au schimbat codurile". Tin sa va anunt ca exista o editie revizuita si inca una chiar foarte buna as zice...." Codul bunelor maniere astazi" de Aurelia Marinescu.

              La fel cum nici 50 de lei pentru carte nu pot fi un motiv prea intemeiat pentru care sa nu fie achizitionata. Daca intr-adevar cineva doreste foarte mult sa se cizeleze in comportament si nu numai, cu siguranta exista cartea si online...sau macar niste articole mai importante.

             Spre uimirea mea, mi-a fost dat sa aud o incadrare a celor ce-si au cartea citita: persoanele "grele" ale societatii. Nu se poate clasifica lumea astfel. Am avut de-a face cu oameni cu foarte multa putere materiala in societate, dar cu lipsa de neuroni in ceea ce tine de etica si morala. Deci o balanta complet dezechilibrata. In schimb sunt si persoane carora sa nu le lipseasca ce isi doresc si au nevoie, dar cu foarte mult bun simt, spirit de observatie, cu o personalitate bine dezvoltata si niste principii de buna calitate.
       
            O persoana dintr-o clasa sociala mai joasa, se incadreaza acolo pentru ca acolo ii place sa stea, nu din alte motive.  Doar putin sa ne zdruncinam creierul, urgent ne putem "ridica" si sa crestem victorios. Uneori e suficient sa stii cum sa vorbesti si ce si deja ai plusat printre cei "de sus". Daca te mai si chinui putin, ai mai primit 3 plusuri prin imbracaminte, atitudine, limbaj. Si iata-te trecut de mijlocul superior al scarii societatii.....BINGOOOOOOO!!!!! 

            Nu inseamna deci ca trebuie sa ai bani si sa fii acceptat de societatea cizelata, si nici sa ai putini bani si sa nu fii. Conteaza sa ai suficient de mult cap si sa iti dai seama ca toate aceste lucruri au un curs firesc, ca trebuie sa vrei si sa contribui la dezvoltarea lor, sa ne deschidem putin gandirea si ne dam seama ca toate acele cicluri "invatate de prin carti" sunt defapt foarte firesti si foarte logice, doar ca trebuiesc urmate.

         Concluzia ar fi ca pentru a deveni oameni normali si fara complexe, trebuie doar sa iti doresti sa fii normal, sa pui mana si sa descifrezi limbajul comportamentului si succesul iti va fi garantat!!!

2 comentarii:

dennis spunea...

uneori poti fi surprins de cat de bine crescuti si respectuosi sunt cei cu situatie financiara precara. tocmai pentru ca stiu conceptul de greu. sau cat de necrescuti sunt cei instariti, considerand ca lor li se cuvine totul. depinde de om. depinde de mediul in care ai crescut. totusi eu zic ca tine cel mai mult de tine ca om sa alegi ce e bine si ce nu, sa alegi cum sa te comporti si cum sa nu. eu nu cred in treaba aia cu aschia care sare sau nu departe de trunchi. eu raman la pararea ca fiecare alege cum sa fie si cum sa se comporte.

ale spunea...

sunt perfect de acord.trebuie sa ajungi la varsta in care sa stii ce iti doresti si cum vrei sa fii, indiferent cum e familia ta.insa sunt multe cazuri cand copiii actioneaza dupa cum ii vad pe parinti crezand ca asa e bine.ca parinte cred ca trebuie sa fii un exemplu cat mai bun pentru copilul tau.inevitabil acesta te va urma ca si comportament pana in momentul cand va avea de-a face cu alt fel de anturaj/comportamente incat sa poata constientiza unde se regaseste